Meni


SRB / ENG

Opportunity Banka A.D. Novi Sad
Bulevar Oslobođenja 2A
Novi Sad
Tel: 021 530 111, 530 024

 

Štednja

Zrno po zrno pogača: Kako uštedeti čak i kada mislite da je to nemoguće

I dok oni koji mogu da odvoje nešto sa strane, ne mogu da se odluče između štednje u banci, ili slamarici, ili možda nekog isplativijeg ulaganja, važno je podsetiti se zašto je važno štedeti, čak i kada je u pitanju izdvajanje malih mesečnih iznosa ili kada od štednje ne zarađujete veliku kamatu.

Štednjom se osiguravate za nepredviđene situacije – svadbe, krštenja, godišnji odmori, početak školske godine, bolesti, kvarovi, prestanak radnog odnosa, smanjenje zarade ili penzije – sve su to situacije u kojima je važno imati nešto novca u rezervi kako biste izbegli zaduživanje i mirnije spavali. Nedavno sprovedeno istraživanje je otkrilo da više od polovine građana Srbije nema u „šteku“ ni 200 evra za neplanirane i hitne situacije, da bi 37 odsto građana Srbije moralo nešto da proda ili pozajmi novac u ovakvoj situaciji, a njih 26 odsto ne bi moglo ni to. Pitanje je da li je moguće štedeti i pored teške ekonomske situacije, malih zarada i visoke nezaposlenosti?

U svetu mikrofinansiranja, štednja pored mikrokredita, ima velik značaj u smanjivanju stope siromaštva. Razlika je u tome što mikrofinansijske organizacije, podstiču štednju i u malim iznosima, i nagrađuju klijente sa niskim prihodima koji redovno ostavljaju makar i male sume novca sa strane, da bi na taj način stvorili kulturu štednje, među onima koji su bili ubeđeni da nemaju višak novca i da je štednja za njih nemoguća misija.

I da se vratimo na onih 200 evra za nepredviđene situacije i kako do njih doći. Ako mesečno štedite 2.000 dinara imaćete ovaj iznos za godinu dana. Sa 1.000 ušteđenih dinara mesečno, imaćete ovaj iznos za dve godine. Važno je početi i biti dosledan po pitanju namena za koje ovaj novac može da se iskoristi, pa bio on pohranjen negde u kući, u banci ili na nekom trećem sigurnom mestu.