Meni


SRB / ENG

Opportunity Banka A.D. Novi Sad
Bulevar Oslobođenja 2A
Novi Sad
Tel: 021 530 111, 530 024

 

NovostiOpportunity volonteri u akciji pošumljavanja

29/11/2019


S obzirom da su podaci koji pokazuju da pčele i šume polako nestaju sve alarmantniji, a budući da je i Vojvodina najmanje pošumljen region u našoj zemlji rešili smo da ove godine i mi doprinesemo pošumljavanju uz akciju „Gde god nađeš zgodno mesto tu drvo posadi“.

  1. novembra se pedesetak volontera Opportunity banke pridružilo članovima Udruženja Fruškać, kao i okupljenim volonterima, u nameri da od zapuštene lokacije u fruškogorskom selu Erdevik, na putu do jezera Moharač, koja je pretvorena u divlju deponiju smeća napravimo Šumicu za pčele. U akciji smo imali i podršku MZ Erdevik kao i Udruženja pčelara „Lipa“.

Sadnji drveća na mestu stare deponije predhodilo je čišćenje i pripremanje terena koje je trajalo mesec i po dana.

 

Na mestu nekadašnje deponije, volonteri su posadili drveće među kojima su evodija, katalpa, lipa itd. i medonosne biljke kao što su lavanda, ruzmarin, žalfija itd.

Opportunity banka je donirala sadnice, meteorološku stanicu i sredstva za uređenje terena. Meterološka stanica će biti povezana sa Fruškać sajtom (www.fruskac.net), pa će meštani tim putem moći da prate razne parametre u realnom vremenu (od vlažnosti vazduha, zemlje, lista, do pravca vetra i sl.), pomoću kojih mogu da smanje nepotrebna prskanja useva i voća, što će doprineti ne samo pčelama, nego i opštem boljitku životne sredine. Uz pomoć stručnjaka, podaci će se analizirati a zatim i  objavljivati na Fruškać sajtu, ne bi li i ovim putem što više uticali na podizanje ekološke svesti i stvaranje zdravije životne sredine.

Posađeno drveće i biljke, biće dobar izvor ispaše za pčele, ali i mnogo više od toga, jer su na lokaciji posađene i neke specifične vrste koje imaju osobena benefitarana svojstva – da izvlače otrove i teške metale iz zemlje.

Subota nam je  prošla  brzo, kako zbog velike količine posla koji je trebalo obaviti , tako i zbog divnog druženja i novih prijateljstava koja smo sklopili. Erdevik smo napustili punog srca i sa mnogo motivacije i lepih utisaka! Hvala svima koji su bili deo ovog događaja!