Meni


Opportunity Banka A.D. Novi Sad
Bulevar Oslobođenja 2A
Novi Sad
Tel: 021 530 111, 530 024

 

NovostiGORDANA BRKLJAČ I DRAGOMIRKA ARSIĆ SU „ŽENE ZA 5“ OPPORTUNITY BANKE ZA 2016. GODINU

08/12/2016


Sedmu godinu nagrađujemo i afirmišemo žene preduzetnice

Pobednice sedmog po redu konkursa Opportunity banke „Žena za 5“ su Gordana Brkljač, vlasnica male preduzetničke radnje “Anđa Joja” u kategoriji najpreduzetnica, dok je za najbolju poljoprivrednicu izabrana Dragomirka Arsić, vlasnica poljoprivrednog gazdinstva iz sela Kačer u blizini Užica. Obe dobitnice, nagradili smo sa po 150.000 dinara namenjenih za unapređenje sopstvenog malog poslovanja.

I ove godine smo, Žene za 5, birali među prijavljenim klijentkinjama banke, u skladu sa misijom i vrednostima banke. To su obične žene, pre svega majke, supruge i domaćice, i žene borci koje su samozapošljavanjem rešile da obezbede sebi i porodici bolju egzistenciju i bolji život. Njihove životne priče nadahnjuju i predstavljaju pozitivan primer, šalju poruku svim ženama da je moguće snagom volje, radom i zalaganjem biti i uspešna žena i preduzetnica.

IMG 1446.mala  IMG 1422
 
IMG 1535.mala  IMG 1471.mala

Gordana Brkljač je vlasnica PR “Anđa Joja”, registrovane u Ugrinovcima. Posao je počela iz sama, nakon što je suprug ostao bez posla pre 6 godina. Živeli su u 30 m kvadratnih i bukvalno su dok njena krojačka mašina lupa na jednom kraju, deca jurila svoje tanjire na drugom kraju trpezarijskog stola, ali malo po malo uspela je. Vođena željom da deci obezbedi bolje mesto za život, radila je u neizgrađenoj prostoriji i leti i zimi, kredite ulagala u deo kuće i sređivanje radionice, u jednu po jednu mašinu, prostoriju po prostoriju, i posle 6 godina, uspela je da kuću sredi zajedno sa radionicom od 50 kvadrata, kompletno opremljenu mašinama i krojačkim stolovima. Ima troje dece i svi su uključeni u posao. Njena radnja se bavi proizvodnjom nameštaja za decu, unikatnih lazy begova i foteljica za igraonice, škole i vrtiće i potražnja je sve veća, što garantuje proširenje proizvodnje.

Dragomirka Arsić, nosilac gazdinstva, obrađuje zemlju koju je nasledila od oca. Počela je poljoprivrednu proizvodnju nakon što su i ona i suprug ostali bez posla. Zajedničkim snagama bave se pretežno stočarskom proizvodnjom, hrane 7 muznih krava, ali i voćarstvom, uzgajaju maline i šljive, kao i ratarstvom odnosno silažom. Ona je domaćica, vredna i sposobna žena, i nosilac svih odluka na imanju koja aktivno učestvuje u proizvodnji  i svim poslovima na gazdinstvu zajedno sa suprugom i sinom. Pored jednog radno sposobnog, Dragomirka ima i jednog paralizovanog sina o kom se stara koji takođe nastoji da pomogne. Nagradu će iskoristiti za nabavku dodatne mehanizacije kako bi olakšala dnevne aktivnosti na imanju.

Naša banka inicirala je ovu nagradu kao podsticaj ženskom preduzetništvu, jer je ženama u Srbiji danas teško započeti i razviti sopstveni biznis, a u manje razvijenim i ruralnim sredinama imaju još teže uslove za afirmaciju na tržištu, manju dostupnost informacija, teži pristup tehnologijama, pa im je pomoć i podrška dodatno potrebna.