Meni


Opportunity Banka A.D. Novi Sad
Bulevar Oslobođenja 2A
Novi Sad
Tel: 021 530 111, 530 024

 

NovostiEFSE postao prvi međunarodni kreditor koji je obezbedio kredit u dinarima

27/07/2017


Luksemburg i Novi Sad, Srbija, 27. Jul 2017. – Evropski fond za jugoistočnu Evropu (EFSE) je postao prvi međunarodni kreditor koji je obezbedio dinarski kredit u iznosu od 615 miliona dinara Opportunity banci (OBS) za podršku mikro i malim preduzećima, posebno u ruralnim delovima Srbije.

Sredstva za ovaj dinarski kredit EFSE je obezbedio u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj  (EBRD). EBRD je u decembru 2016. izdala trogodišnju obveznicu u vrednosti 2.5 milijardi dinara, čime je ova razvojna banka postala prva međunarodna institucija koja je izdala obveznicu u domaćoj valuti.

Ovaj kredit će omogućiti Opportunity banci da ponudi finansiranje u domaćoj valuti klijentima u ruralnim područjima, kao što su mali poljoprivredni proizvođači, koji su do sada imali ograničen pristup finansiranju. Korišćenjem dinarskih kredita takođe se eliminiše rizik promene deviznog kursa koji postoji kod kredita koji su indeksirani u stranoj valuti. OBS je jedna od vodećih banaka u kreditiranju poljoprivrednika, koja obezbeđuje svaki treći poljoprivredni kredit u Srbiji.

Obraćajući se gostima na konferenciji EFSE u Splitu, Hrvatska, predsedavajući Odbora EFSE Kristof Tiskens je rekao: “Veoma smo ponosni što smo postali prvi međunarodni kreditor koji je obezbedio finansiranje u srpskoj valuti, ali smo takođe ponosni i na činjenicu da će se taj novac koristiti za podršku mikro i malim poljoprivrednim proizvođačima i preduzetnicima u ruralnim delovima Srbije. OBS je posvećen partner Fonda dugi niz godina i s obzirom na to da je jedna od vodećih banaka u oblasti kreditiranja poljoprivrede u zemlji, njen stalni rad na povećanju dostupnosti finansijskih proizvoda u Srbiji podržava naš cilj promovisanja ekonomskog razvoja i prosperiteta u regionima u kojima radimo.”

Predsednik Izvršnog odbora Opportunity banke, Vladimir Vukotić ovim povodom je izjavio: “Višegodišnja podrška EFSE fonda veoma je bitna za Opportunity banku, kao finansijsku instituciju najviše posvećenu  finansijskoj inkluziji klijenata u Srbiji, što je sastavni deo naše misije – da omogući pristup finansijskim uslugama klijentima kojima su te usluge ograničene ili čak onemogućene, što je rezultiralo udelom od 65% kreditnih klijenata banke sa prebivalištem u seoskim i ruralnim sredinama Srbije. Ovi klijenti zbog jednostavnosti i oslonjenosti lokalnih tržišta u okviru kojih posluju na domaću valutu, apsolutno preferiraju zaduživanje u dinarima u odnosu na kredite sa deviznom klauzulom i zato je ovaj pionirski poduhvat koji su zajedno realizovali EFSE, EBRD i Opportunity banka za njih izuzetno važan, pošto će im u budućnosti omogućiti zaduživanje na duže rokove. Ovaj kredit će takođe omogućiti Opportunity banci da nastavi da daje aktivan doprinos dinarizaciji bankarskog sistema u Srbiji tako što će i dalje povećavati udeo kreditnog portfelja odobrenog u dinarima koji trenutno iznosi skoro 50%. “