Meni


Opportunity Banka A.D. Novi Sad
Bulevar Oslobođenja 2A
Novi Sad
Tel: 021 530 111, 530 024

 

NovostiEFSE i Opportunity banka unapređuju pristup finansijskim sredstvima u ruralnim sredinama u Srbiji

13/01/2016


Kreditna linija od 5 miliona evra EFSE fonda namenjena je kreditiranju mikro i malih preduzeća, kao i domaćinstava sa niskim prihodima u ruralnim sredinama

Luksemburg i Beograd, 13. januar, 2016. – Evropski fond za jugoistočnu Evropu (EFSE) i Opportunity banka proširuju partnerstvo kako bi unapredili pristup finansijskim sredstvima za mikro i mala preduzeća i domaćinstva sa niskim prihodima u ruralnim sredinama u Srbiji novim kreditom od 5 miliona evra, koji je obezbeđen od strane EFSE.

Opportunity banka je specijalizovana mikrofinansijska banka u Srbiji, koja snažno podržava finansiranje malih poljoprivrednih proizvođača i mikro i malih preduzeća, koja imaju ograničen pristup finansiranju. Dodatnim kreditom će se posebno obezbediti podrška manjim poljoprivrednim gazdinstvima i domaćinstvima sa niskim prihodima u ruralnim sredinama.

“Opportunity banka ima odličnu dostupnost kada je u pitanju ciljna grupa EFSE, u koju spadaju mikro i mala preduzeća i domaćinstva sa niskim prihodima. Banka na impresivan način podržava ciljnu grupu EFSE, što pokazuje kroz plasman velikog broja kredita klijentima“, rekla je Monika Bek, predsedavajuća Odbora direktora EFSE-a. “Zbog toga nam je drago što možemo da proširimo naše partnerstvo na obostrano zadovoljstvo.”

“EFSE je dugogodišnji partner Opportunity banke u pružanju ključne podrške koja nam omogućava da dođemo do klijenata sa otežanim pristupom finansijskim uslugama, kao što su domaćinstva sa niskim primanjima u manje razvijenim krajevima Srbije, tako da smo izuzetno zadovoljni zbog ovog produžetka veoma važnog partnerstva” izjavio je Predsednik Izvršnog odbora Opportunity banke, g. Vladimir Vukotić. 

O Evropskom fondu za jugoistočnu Evropu (EFSE)

Evropski fond za jugoistočnu Evropu (EFSE) je osnovan od strane Nemačke razvojne banke (KFW) uz finansijsku pomoć Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj Nemačke (BMZ) i Evropske komisije (EC). Fondima za cilj podsticanje ekonomskog razvoja i prosperiteta u Albaniji, Jermeniji, Azerbejdžanu, Belorusiji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Hrvatskoj, BJR Makedoniji, Kosovu, Gruziji, Moldaviji, Crnoj Gori, Rumuniji, Srbiji, Ukrajini i Turskoj. Budući da je pristup finansiranju ključni faktor uspeha u razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća, EFSE je fokusiran na podršku lokalnim finansijskim institucijama u jačanju njihovih kapaciteta kako bi se osiguralo odgovarajuće i održivo finansiranje. EFSE pruža dugoročno finansiranje, prvenstveno mikro i malim preduzećima, ali i domaćinstvima, u obliku kredita za poboljšanje uslova stanovanja koji se usmeravaju korisnicima kroz saradnju sa lokalnim finansijskim institucijama. Razvojni centar EFSE-a podržava investicione aktivnosti Fonda kroz projekte tehničke podrške, savetovanja i obuke partnerskih institucija, a u cilju razvoja operativnih kapaciteta i profesionalnog rukovođenja.

EFSE je osnovan od strane Nemačke razvojne banke (KFW) 15. decembra 2005. iz četiri donatorske inicijative pod njenom upravom kao prvi primer javno-privatnog partnerstva te vrste i prvi fond koji se bavi privlačenjem privatnih finansijskih sredstava za razvojne svrhe i kredite mikro i malim preduzećima u regionu. Kapital se obezbeđuje kroz donatorske agencije, međunarodne finansijske institucije i privatne institucionalne investitore, uključujući Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj Nemačke (BMZ), Evropsku komisiju (EC), Vladu Albanije, Kreditnu podršku za mala i srednja preduzeća (SMBCS) – filijala Centralne banke Jermenije, Razvojnu banku Austrije (Oesterreichische Entwicklungsbank – OeEB), Švajcarsku agenciju za razvoj i saradnju (SDC), Dansku međunarodnu agenciju za razvoj (Danida), Nemačku razvojnu banku (KfW) kao vodećeg investitora, Međunarodnu finansijsku korporaciju (IFC), Holandsku finansijsku kompaniju (FMO), Evropsku banku za obnovu i razvoj (EBRD), Evropsku investicionu banku (EIB), Sal. Oppenheim i Deutsche Banku.

Oppenheim Asset Management Services S.à.rl iz Luksemburga i Finance in Motion GmbH iz Nemačke, su, menadžer, odnosno investicioni savetnik Fonda.

Za više informacija o Evropskom fondu za jugoistočnu Evropu, molimo Vas da posetite: http://www.efse.lu