Meni


SRB / ENG

Opportunity Banka A.D. Novi Sad
Bulevar Oslobođenja 2A
Novi Sad
Tel: 021 530 111, 530 024

 

NovostiDa li znate šta je bankarstvo s vrednostima?

08/11/2018


8. novembar se veći peti put obeležava kao međunarodni Dan banaka s vrednostima, a organizacija koja okuplja ovakve banke na globalnom nivou je GABV (Globalna alijansa banaka s vrednostima).

O ovoj mreži sa preko 50 banaka-članica širom sveta, uključujući i Opportunity banku a.d. Novi Sad, pisali smo prošle godine, a uoči ovogodišnjeg Dana banaka s vrednostima želimo da detaljnije objasnimo samu ideju ove vrste bankarstva i njenog značaja za svakog građanina koji koristi bankarske usluge. Upravo je to fokus ovogodišnjeg Dana banaka s vrednostima: svaki pojedinac koji svakodnevno, i ne razmišljajući o tome, koristi bankomat, kreditnu karticu, kredit, štednju, e-banking, m-banking ili šalter za plaćanje računa, treba da na momenat zastane, razmisli i zapita se: „Da li mi je svejedno u kojoj banci držim svoj novac? Da li mi je važno samo da mi je banka u blizini, da je lepo opremljena, da ima ljubazne zaposlene i da znam da je moj novac na sigurnom ili bih ipak više voleo/volela da svoj novac poverim nekome ko se pridržava određenih etičkih standarda u poslovanju i čije su vrednosti slične mojima?“

Banke nažalost ponekad i neopravdano nemaju sjajnu reputaciju. Ipak, od banaka ne možemo pobeći, one su neophodne za funkcionisanje svakog uređenog društva i svako od nas ima bar tekući račun. Ali šta zapravo znate o svojoj banci? Da li znate šta Vaša banka radi sa Vašim novcem? U kakve projekte ga ulaže? I da li su ti projekti usmereni na održivost društva, pojedinca i planete ili im je jedini cilj profit?

Možda je vreme da se zapitate i izaberete banku po svojoj savesti.

Banke s vrednostima nastoje da pokrenu pozitivne društvene kulturološke i ekološke promene, a da istovremeno ostanu dovoljno profitabilne da bi mogle da se u tržišnoj utakmici nadmeću sa ostalim bankama koje su usmerene samo i isključivo ka ostvarivanju profita. Ako odlučite da svoje transakcije vršite u bankama s vrednostima, Vaš novac će biti jednako siguran, troškovi slični, možda ćete morati da potpišete nekoliko formulara i potrošite malo svog vremena, ali ćete znati da ste svojim izborom uticali, pa koliko-toliko, da se stvari promene nabolje i da se Vaš novac investira u skladu sa Vašim ličnim vrednostima.