Meni


Opportunity Banka A.D. Novi Sad
Bulevar Oslobođenja 2A
Novi Sad
Tel: 021 530 111, 530 024

 

NovostiBANKE KOJIMA SU LJUDI ISPRED PROFITA: Opportunity banka prva se u regionu priključila globalnoj incijativi banaka koje svoje poslovanje zasnivaju na vrednostima

02/11/2017


Tradicionalno bankarstvo je u poslednjoj deceniji stavljeno na probu koja je ukazala na neophodnost velikih promena. Jedan od mogućih novih, održivijih bankarskih modela su i banke koje jednaku važnost pridaju uticaju na zajednice u kojima posluju, uključujući i ljude koji u njima žive kao i prirodnu sredinu, i ostvarenju profita kao legitimnom cilju svake profitne organizacije, pa tako i banke.

Globalna alijansa banaka s vrednostima (GABV) je organizacija koja je formirana kao nezavisna mreža banaka, štednionica i kreditnih unija iz celog sveta uključujući Aziju, Afriku, Australiju, Severnu i Južnu Ameriku i Evropu, iz koje je najnoviji član i Opportunity banka. Ono što je zajedničko za sada već 46 banaka-članica ove mreže koja ima preko 41 milion klijenata širom sveta, jeste poslovanje sa krajnjim ciljem postizanja održivog ekonomskog i socijalnog razvoja sa posebnim naglaskom na očuvanje životne sredine, ali i fokusom na podršku pojedinaca, često iz marginalizovanih zajednica, da ostvare svoj potencijal i na taj način ojačaju i zajednice u kojima žive i rade.

Opportunity banka koja ima 70% kreditnih klijenata iz seoskih sredina je posvećena finansijskoj inkluziji, jer omogućava pristup osnovnim bankarskim proizvodima, a prvenstveno kreditima, mikro, malim preduzetnicima, poljoprivrednicima i građanima sa primanjima nižim od prosečnih koji nisu u fokusu komercijalnog bankarstva. Opportunity banka je u GABV prepoznala forum istomišljenika sa kojima može deliti iskustva i najbolje prakse, sa zajedničkim ciljem da bankarski sistem postane otvoren za sve klijente bez obzira na njihovu ekonomsku snagu, istovremeno posvećujući pažnju tome da ostavimo našu prirodnu sredinu budućim generacijama bar u stanju u kakvom smo je zatekli.

Ako želite da saznate više o pokretu Banaka s Vrednostima, pogledajte infografiku:

GABV-Infografika.pdf