Meni


Opportunity Banka A.D. Novi Sad
Bulevar Oslobođenja 2A
Novi Sad
Tel: 021 530 111, 530 024

 

Priče o klijentimaVIKTORIJINE METLE TRAŽENE I U INOSTRANSTVU

03/01/2015


Viktorija Sljuka je supruga i majka dva dečaka koja je pre četiri godine nakon proglašenog stečaja u zadruzi Selenča, ostala bez posla i rešila da život nastavi radeći ono što najbolje zna – proizvodeći metle od sirka.

Na odluku da se bavi proizvodnjom metli svih vrsta, najviše je uticao njen nekadašnji poslovođa koji je primorao da zavoli ovaj neobičan posao i stari zanat koji je isplativ. Sopstvenim snagama je organizovala proizvodnju u improvizovanim prostorijama u dvorištu kuće, otkupljujući jednu staru mašinu za šivenje metli bez koje proizvodnja nije mogla da startuje, a ostale postepeno ručno izrađujući uz pomoć supruga.

Ovaj posao star tek nešto preko 3 godine, nimalo lak za ženu, uz to zahtevan i prljav, kategorisan je kao stari zanat, i radi ga sa zadovoljstvom, zajedno sa još četvoro radnika koje angažuje po potrebi, od čega su tri žene. Na početku je bilo teško i nijedna banka nije imala sluha da podrži ovaj posao od nule, osim Opportunity banke specijalizovane za rad sa malim i mikro biznisima. Danas, Viktorijine metle pored domaćeg, odlaze i na tržišta u region. Danas, proizvodi oko 160.000 metli godišnje, a prve godine je to bio obim od svega 40.000 metli. Uz mnogo truda i rada, stalno planiranje i organizovanje aktivnosti, pa i pomoći dece kad rok to zahteva, uspeva da odgovori velikoj tražnji i potentnom tržištu, iako i dalje radi u teškim uslovima, bez skladišnog prostora za sirovinu i bez sopstvene zemlje za proizvodnju sirovine.