Meni


Opportunity Banka A.D. Novi Sad
Bulevar Oslobođenja 2A
Novi Sad
Tel: 021 530 111, 530 024

 

NovostiSaradnja Opportunity banke i projekta Agrolib na opismenjavanju poljoprivrednika

01/07/2015


U korak sa podrškom koju pružamo ruralnim sredinama i udaljenim lokalnim zajednicama velikog privrednog potencijala, koje su nepravedno zanemarene fokusiranjem interesa na gradske i urbane sredine, i sa ciljem da pomognemo unapređenje života ljudi na selu, Opportunity banka se odlučila da podrži projekat razvoja seoskih poljoprivrednih biblioteka pod nazivom AgroLib.

Reč je o projektu Narodne biblioteke “Radislav Nikčević” iz Jagodine koja je pod rukovodstvom direktorke Vesne Crnković osmislila program za usavršavanje i obrazovanje seljaka. Zahvaljujući projektu „AgroLib“, biblioteke su pretvorene u informacione centre, i poljoprivrednici su dobili elektronsku biblioteku i pijacu, pomoću kojih se obrazuju i posluju do udaljenijih tržišta koja bi im bez pomoći računarske tehnologije bila potpuno nedostupna.

Vesna nije samo odvela seljake u biblioteke, već je najpre pokrenula čitav program opismenjavanja seljaka u ruralnim, većinom poljoprivrednim sredinama, kako putem stručne i inovativne literature, tako putem škole računara sa željom da pored motike, seljaci na njivu odlaze i sa laptopom odn. znanjem kako da unaprede svoju proizvodnju, nađu tržište za svoje proizvode, odgovore na nove trendove i zahteve potrošača, na kraju povećaju prihode, unaprede svoj život i život cele lokalne zajednice. Vesna je uspela ono što do sada nikom nije pošlo za rukom – da spoji motiku i laptop, poljoprivredu sa bibliotekom, tradiciju i inovativnost, da seljake okuplja na stručne tribine. Kao rezultat, veliki broj seljaka iz sela Glogovac, Bagrdan, Bunar, Glavinci, Majur i dr. do sada je prošlo kroz ovu obuku i svakodnevno pored njive odlazi u biblioteku na svoje mesto rada.

Opportunity banka se pridružila projektu i donacijom od 160.000 rsd i računarskom opremom, omogućila bibliotekama u Aleksincu i Vranju da se po ugledu na jagodinsku, pretvore u informacione centre i da se ideja o opismenjavanju seljaka dalje razvija. Tačnije, seoska biblioteka u Vrtogošu kod Vranja dobila je kompjuter i finansijsku podršku za internet i stručne časopise, a biblioteci u Aleksincu pored dva računara, finansijskom podrškom omogućili smo rad bibliobusa (biblioteka-autobus) koji će obilaziti aleksinačka sela i snabdevati njihove stanovnike knjigama i znanjem. Biblioteka u Glogovcu kod Jagodine je takođe, dobila kompjuter.

Na ovaj način, omogućeno je da servisi projekta Poljoprivredne biblioteke (AgroLib) budu sastavni deo rada ovih seoskih biblioteka. Takođe, da novi sajt projekta http://agrolib.rs/ i nova onlajn pijaca http://www.onlinepijaca.agrolib.rs/ budu na raspolaganju poljoprivrednim proizvođačima, ljudima koji se bave starim zanatima i seoskim turizmom, kako bi na ovaj način, unapredili svoje poslovanje, ostvarili dodatne prihode i bolji život za sebe, svoje porodice i celu lokalnu zajednicu.