Meni


Opportunity Banka A.D. Novi Sad
Bulevar Oslobođenja 2A
Novi Sad
Tel: 021 530 111, 530 024

 

NovostiMikrofinansiranje kao ključni faktor povećanja investicija u evropskim zemljama

20/10/2017


Brisel/Varšava, 20.oktobar – U znaku zajedničkog slogana „Finansiranje – pošteno za sve !“, danas evropski mikrofinansijski sektor obeležava treći po redu Evropski dan mikrofinansiranja, u organizaciji Evropske mikrofinansijske mreže (EMN) i Mikrofinansijskog centra (MFC). Ove godine, skreće se pažnja javnosti na potrebu da se obezbedi jednak pristup finansiranju za sve građane, sa naglaskom na one koji imaju otežan pristup bankama komercijalne orjentacije. 

Tokom prethodna dva događaja koji su se fokusirali na stvaranje radnih mesta i nefinansijske usluge, 23 članice obe mreže iz 14 zemalja Evrope, uključujući i Opportunity banku, organizovale su različite aktivnosti sa ciljem isticanja važnosti mikrofinansijskog sektora u rešavanju nekih od najvećih izazova svakog društva: nezaposlenosti, socijalne isključenosti, manjka preduzetničkih inicijativa, itd. Događaji na visokom nivou, dani otvorenih vrata, radionice, mentorstva, kratki filmovi, studije slučaja i razna istraživanja kao i učešće u TV emisijama i paneli samo su neke od aktivnosti koje se ovih dana sprovode kako bi se javnost, vlade i mediji uključili u obeležavanje trećeg Evropskog dana mikrofinansiranja.

Svrha kampanje je dvostruka. S jedne strane, naglasiti mogućnosti koje mikrofinansiranje može da ponudi segmentima stanovništva koji nemaju pristup bankarskim uslugama (kreditima): mladima, starijima, ženama, stanovnicima ruralnih sredina, nezaposlenima, zaposlenima sa niskim prihodima, manjinama i migrantima – pristup kreditima i uslugama za unapređenje poslovanja ovim grupama često su karika koja nedostaje za samozapošljavanje i stvaranje novih radnih mesta širom evropskog kontinenta. S druge strane, kao podsetnik da mikrokrediti mogu da stimulišu lokalne ekonomije i podstaknu stvaranje prihoda, i na taj način podvučemo činjenicu da mikrofinansiranje treba da se smatra ključnim faktorom u planovima za povećanje investicija u Evropi.

Prema podacima iz izveštaja “Mikrofinansiranje u Evropi: Anketa članica EMN – MFC”, evropski mikrofinansijski sektor u 2015.godini je dostigao kreditni portfolio u iznosu od 2,5 milijarde evra, sa 747.265 aktivnih kreditnih klijenata. U toku tog perioda, anketirane mikrofinansijske institucije ukupno su isplatile 552.834 kredita (+12% kada se poredi sa 2014.) u ukupnom iznosu od 1,6 milijarde evra (+16%). Vezano za promociju preduzetništva i stvaranje radnih mesta, broj aktivnih mikro-biznis kreditnih klijenata (mikrobiznisi, startapovi, socijalna preduzeća i samozaposleni preduzetnici) koje su u 2015.godini podržale anketirane mikrofinansijske institucije bio je 402.365 (+8%).