Meni


Opportunity Banka A.D. Novi Sad
Bulevar Oslobođenja 2A
Novi Sad
Tel: 021 530 111, 530 024

 

EdukacijeEdukativne radionice

Edukacije za agro i biznis klijente

U 2016. otpočeli smo novu seriju edukativnih radionica za agro i biznis klijente, sa ciljem da omogućimo napredak u poslovanju naših klijenata.

Radionice za poljoprivrednike pružaju edukaciju u vezi sa mogućim i raspoloživim načinima finansiranja poljoprivredne proizvodnje, sa posebnim osvrtom na dva najčešća oblika – tradicionalni paritet i bankarski kredit, njihovu komparaciju i predstavljanje povoljnosti i nepovoljnosti jednog ili drugog načina finansiranja. U saradnji sa partnerom EFSE izradili smo edukativne brošure na temu „Kredit ili Paritet – za i protiv, izaberite svoj model“ i kratak film, koji su kvalitativna dopuna predavanju. Tokom meseca februara, održane su 4 radionice – u Kosjeriću, Kniću, Stepanovićevu i Šašincima kraj Sremske Mitrovice, na kojima je prisustvovalo blizu 90 poljoprivrednih proizvođača, naših klijenata, kojima smo nastojali da predstavimo sve mogućnosti finansiranja poljoprivredne proizvodnje i da ih ohrabrimo da razumevanjem istih, smelije preduzimaju korake za unapređenje njihove male poljoprivredne proizvodnje, ali često jedinog i važnog izvora u izdržavanju domaćinstva.

U bibliotekama u Vranju i Jagodini, tokom februara održani su seminari za preduzetnike na temu „Jačanje MSP praktičnim razvojem poslovnog plana“. Ovim seminarima, želimo da podstaknemo male preduzetnike, vlasnike seoskih gazdinstava i vlasnike malih i mikro preduzeća da počnu da razmišljaju i svoje poslovne aktivnosti vode kao preduzeća. Predstavljeni su osnovni poslovni koncepti koji su važni za uspeh u biznisu odnosno organizovanje poslovnih aktivnosti na temeljima biznis i prodajnog plana, marketing koncepta i plana nabavke, ljudskih potencijala i sl. Polaznici su dobili osnovna znanja i veštine, koji se mogu primeniti za započinjanje sopstvenog biznisa i unapređenje postojećeg.

Finansijske edukacije za žene u agrobiznisu

Našu opredeljenost da se bavimo razvojem ruralnih krajeva Srbije i pomažemo male poljoprivredne proizvođače, sa posebnim naglaskom na ohrabrivanje žena da se bave agrobiznisom, Opportunity banka je još jednom dokazala, učestvujući u seriji finansijskih edukacija za žene u agrobiznisu. U pitanju je projekat koji realizujemo u saradnji sa Udruženjem Eduka Plus iz Beograda i lokalnim samoupravama ruralnih opština, a ima za cilj afirmaciju ženskog preduzetništva u poljoprivredi, afirmaciju seoskog turizma, ali i pronalaženje novih mogućnosti za ostanak žena i mladih na selu.

U cilju podsticanja žena za bavljenje agrobiznisom, tokom 2015. godine održali smo 10 radionica širom Srbije, kao partneri projekta „Žensko lice agrobiznisa – preduzetnice u agrobiznisu“. Svi partneri na ovom projektu okupljeni su oko istog cilja, a to je pružanje znanja i informacija iz oblasti značajnih za dobar početak agrobiznisa, ali i sa ciljem da polaznici steknu određene veštine i samopouzdanje, od uticaja za bavljenje preduzetničkom aktivnošću.

U korak sa misijom poslovanja, mi smo nastojali da finansijskom edukacijom, afirmišemo žensko preduzetništvo u poljoprivredi, ruralnom turizmu, ali i pomognemo u pronalaženju novih mogućnosti za ostanak žena i mladih u selima. Radionice su održane u ruralnim krajevima širom Srbije – Idvoru, Svrljigu, Kelebiji, Bečeju, Rekovcu, Lipovači, Kupinovu, Varni, Zlatiboru i Crepaji na kojima je kroz trening i edukaciju prošlo preko 180 žena, agropreduzetnica.

U 2014. godini održali smo osam radionica širom Srbije: u Lučanima, Opovu, Zlakuši kraj Kragujevca, etno selu Latkovac u aleksandrovačkoj opštini, Idvoru, Žagubici, itd. Opportunity banka je dala svoj doprinos u praktičnom osvrtu na mogućnosti pristupa finansijskim sredstvima u situaciji otpočinjanja biznisa i razvoja postojećeg, ali osim finansijske edukacije, brojni zainteresovani učesnici imali su prilike i da slušaju o tome kako odabrati preduzetničku ideju, registrovati gazdinstvo ili steći potrebne veštine, znanja i samopouzdanje, kako se udružiti radi sticanja boljih rezultata sve do nekih novih razvojnih pravaca i inovativnih trendova u poljoprivredi.