Meni


Opportunity Banka A.D. Novi Sad
Bulevar Oslobođenja 2A
Novi Sad
Tel: 021 530 111, 530 024

 

Priče o klijentimaDuh stare Šumadije

04/01/2015


Priča o Vidosavu Srniću

Vidosav Srnić, poljoprivrednik iz sela Ostra kod Čačka naslednik je porodičnog gazdinstva koje je uz pomoć Oportunity banke uspeo da poveća i usavrši.

„Imam 5 krava, bavim se stočarskom proizvodnjom, imam 6 ha obradive zemlje, šuma imam 1,5 hektar. Sve po malo, ovde kod nas nije bilo sigurno da se opredeliš za jedan posao, nego držiš i krave, ovce, svinje…voće, krompir. Nije kao nekad da su sela puna naroda da ti priteknu u pomoć, već radiš sam koliko možeš.“

Ipak, Vidosav nije sam, tu su članovi njegove porodice, a veliku podršku dobio je i od Opportunity banke čiji je cilj podrška razvoju ruralnih područja. Kako je misija naše banke samozapošljavanje, odnosno stvaranje mogućnosti za pokretanje sopstvene mikro i male proizvodnje, kada je gazda Vidosav zatražio pomoć u vidu kredita za poljoprivrednike, Opportunity banka mu je bez dvoumljenja izašla u susret. Sa prvim kreditom kupio je zemlju, a uz pomoć drugog kupio je kravu i time proširio stočni fond.

Iako je sadašnja slika o ovom poljoprivrednom gazdinstvu mnogo bolja, gazda Vidosav veruje da je moguće da još više proširi svoje imanje i poboljša mehanizaciju.

„Prostora za skladištenje uvek je malo a voleo bih i da promenim mašinu. Traktor koji imam gotovo je mojih godina, služimo se njime od ’63.godine. Potrebno je nešto novije, zato bi valjalo nešto menjati ako bude prilike.“

Zarad budućih generacija koje će nastaviti tradiciju bavljenja poljoprivredom, ukoliko ne odluče kao i većina mladih ljudi sa sela, da svoju sreću traže u gradovima, Opportunity banka tu je da omogući prilike i uslove koji bi ih ipak zadržali na selu.